„Fericirea albinei și a delfinului este aceea de a exista. Pentru om, fericirea este aceea de a ști toate acestea despre albină și delfin și de a se minuna de ele.”
Jacques - Yves Cousteau
Bine ai venit pe acest site, adresat în primul rând elevilor dar și tuturor celor care iubesc Biologia și Chimia, ce se dorește a fi ”o gură de oxigen” pentru învățarea și înțelegerea mai ușoară a celor două discipline .
Secțiunea ”Lecții Biologie” este adresată doar claselor din ciclul gimnazial. La fiecare din cela patru clase ale ciclului gimnazial, sunt postate suporturi ppsx pentru majoritatea lecțiilor, schițe pdf ce acoperă toate conținuturile prevăzute de programa școlară în vigoare, linkuri către versiunile digitale ale tuturor manualelor de Biologie aflate în vigoare, atât pentru cele în limba română cât și pentru manualele editate în diferite limbi ale minorităților naționale. Testele de evaluare sunt realizate cu aplicația Google Forms, fiind disponibile pentru toate unitățile de învățate la clasa a V-a și parțial la clasele VI – VIII. În ”Lecții Biologie pe ramuri”, vei găsi o serie de materiale de botanică, zoologie și anatomie utilizate în trecut la clasele a V-a, a VI-a și a VII-a.
Secțiunea ”Lecții Chimie”, este adresată claselor din ciclul gimnazial, dar și celor din învățământul liceal tehnologic și profesional. Pentru învățământul gimnazial sunt postate suporturi ppsx, laboratoare virtuale în format ppsx, schițe pdf ale tuturor lecțiilor ce acoperă conținuturile prevăzute de programa școlară aflată în vigoare, link-uri către versiunile digitale ale tuturor manualelor de Chimie aflate în vigoare atât pentru cele în limba română cât și pentru manualele editate în diferite limbi ale minorităților naționale, pentru clasele unde aceste manuale sunt disponibile. Testele de evaluare sunt realizate în Google Forms fiind disponibile doar pentru o parte din unitățile de învățare la ambele clase. La ”Materiale vechi” veți găsi prezentări utilizate în trecut la clasele a VII-a și a VIII-a.
Pentru învățământul liceal și profesional sunt postate prezentări ppsx, schițe pdf și linkuri către manualele disponibile la clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. La clasa a XII-a sunt disponibile momentan doar link-urile către manualele disponibile.
La secțiunea ”Diverse” vei găsi două jocuri pentru Android cu tematică de biologie, un tur virtual al Salinei Cacica, jud. Suceava și alte materiale folosite cu diverse ocazii (ore de dirigenție, serbări etc.), precum și alte recomandări pentru învățare.
Pentru colegii profesori, sunt disponibile structura anului școlar curent, planurile cadru și programele școlare aflate în vigoare. Deoarece timpul nu ne permite, în acest an nu vom posta modele de planificări.
Secțiunea, „Laborator virtual” cuprinde o colecție de 18 experimente de biologie pentru clasele V - VIII, 40 de experimente de chimie pentru gimnaziu și 14 experimente de chimie pentru clasele a IX-a și a X-a. Pe viitor, colecția se va îmbogăți cu alte experimente de chimie pentru liceu dar și cu experimente de fizică.
Cu excepția manualelor și programelor, toate materialele postate aici sunt de concepție proprie sau realizate împreună cu colegi care și-au dat acordul de publicare a materialelor pe site. Unele sunt mai noi, altele sunt ceva mai vechi, dar toate s-au bucurat de aprecierile elevilor mei, cei care au avut și au onoarea să se bucure primii de ele. Pe lângă aceste materiale deja publicate, pe viitor vor urma și altele noi. Dacă nu ai găsit ce căutai, te rog să revii sau te aștept cu sugestii.
ATENȚIE!!!
Vă rugăm să nu solicitați acces la editarea materialelor, întrucât acesta nu va fi acordat!
Pentru utilizarea în bune condiții a materialelor puse la dispoziție, este necesar ca pe telefonul, tableta sau calculatorul tău să ai instalate următoarele aplicații:
Browser – Microsoft Edge
Prezentări și expuneri Powerpoint (inclusiv pentru holograme) – Microsoft Office, versiunea minimă recomandată 2010;
Schițe de lecții: Adobe Reader sau orice program care poate deschide documente cu extensia .pdf;
Hologramele pot fi vizualizate numai de pe telefoane sau tablete, fiind necesar și un proiector special. În cazul în care nu ai un astfel de proiector, construiește-ți singur unul, urmând pașii din tutorialul recomandat.
Postarea materialelor pe alte website-uri este permisă numai cu acordul autorilor.